Piispa Laajasalon tervehdys Narinkkatorin tapahtumaan osallistuville 4.10.

Arvoisat juhlavieraat, Hyvät Elämän marssi -tapahtumaan osallistuvat,

En valitettavasti voi tänään olla Narinkkatorilla kanssanne, mutta haluan lähettää teille suuren tukeni ja pienen tervehdykseni.

Jotta voisimme tunnistaa tulevaisuuden vaarat, meidän on tunnustettava menneisyyden virheet. Kun sanomme, ”Ei enää koskaan”, katsomme sekä eteenpäin että taaksepäin. Maalaamme yhtäältä kuvan valoisasta hyvästä ja toisaalta katsomme aiemmin piirrettyä pimeyttä. On muistettava ja puhuttava, on varottava unohtamasta, jotta voisimme aloittaa uudestaan. On kerrottava ihmisen vihasta ja tuhosta, jotta voisi kertoa ihmisen tehtävästä rakastaa ja rakentaa.

Olen hyvin iloinen, että voin tähän tilaisuuteen tuoda tervehdyksenä kirkkomme tuoreen kannanoton antisemitismiä vastaan. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokous hyväksyi alle kuukausi sitten kirkon uskontoteologisen linjauksen – dokumentin nimi on Suuntaviivoja uskontojen kohtaamiseen.

Dokumentissa annetaan välineitä laajasti uskontodialogiin. Kristittyjen ja juutalaisuuden suhdetta tarkasteltaessa dokumentissa otetaan monipuolisesti kantaa antisemitismiä vastaan muun muassa seuraavalla tavalla:

”Antisemitismin historia on monimuotoinen. Juutalaisviha voi olla esimerkiksi oikeistolaista, vasemmistolaista, islamista nousevaa tai kristillistä. Kirkkojen on vastustettava kaikkea Kansainvälisen holokaustin muistoa kunnioittavan liiton (IHRA) määritelmän mukaista antisemitismiä. Israelin valtiota pitää arvioida samoilla perusteilla kuin muitakin demokraattisia valtioita. Joissakin tapauksissa kritiikki Israelia kohtaan sisältää kuitenkin verhottua antisemitismiä. Keskustelua antisemitismin eri ilmenemismuodoista on syytä jatkaa.”

Hyvät ystävät, toivotan teille Jumalan varjelusta ja siunausta tähän tapahtumaanne. Muistan rukouksessa teitä, juutalaista kansaa, Israelia ja kaikkia eri tavoin sorrettuja.

Teemu Laajasalo
Helsingin hiippakunnan piispa

Lue tapahtumauutinen ja tilaisuuden muut puheenvuorot täältä.

2022 © Elämän marssi